Tanssija

 

Luin todella hyvän, Jorma Uotisesta kertovan, kirjan. Varmaan koko suomen kansa tuntee tai tietää hänet tavalla tai toisella. Tosiaan nuorempi väki ainakin TTK- tuomarina, mutta hän todella on paljon muutakin: tanssija, koreografi, laulaja, Suomen kansallisbaletin johtaja, äämnäyttelijä jne jne. Tanssinut Pariisin oopperassa, Milanon La Scalassa sekä Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa baleteissa sekä Berliinissä.

Jorma Uotisen persoona paljastuu tai ainakin avautuu mielenkiintoisella tavalla kirjaa lukiessa. Hän on hyvin pedantti ja tietyin osin ehkä sisäänpäinkääntynytkin. Ei siis halunnut avata persoonansa koko maailmalle. Tuli se kuva, että hyvin vastuuntuntoinen ihminen ja johtaja, joka ei halunnut riidellä kenenkään kanssa mutta sanoi napakasti silloin, kun se oli tarpeen. Hyvin itsenäinen ihminen, joka ei kaivannut hovia ympärilleen. Eikä ilmeisesti lätrännyt juurikaan alkoholin kanssa. Myös verbaalisesti harkitseva ja taitava sanankäyttäjä. Todellinen kosmopoliitti.

Kirjan on kirjoittanut taitavasti Sauli Miettinen, ja se on Otavan kustantama. Ilmestynyt ensi kerran elokuussa 2020. Minun näppeihini se osui kirjaston hyllystä näköjään kaksi vuotta ilmestymisen jälkeen. Kannattaa lukea, jollet ole vielä lukenut.

Katsoin eilen kuvia rakastetun Taiteilija Vesa-Matti Loirin hautajaisista. Yksikään hautajaisvieras ei ollut yhtä tyylikäs kuin Jorma Uotinen, joka asteli Johanneksen kirkon eteen tyylikkäänä pitkässä mustassa takissa ja lierihatussa. Kaulassa violetinvärinen huivi. Tyylitaju on ollut aina hänen tavaramerkkinsä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Design-ihmiset.

K-H