Pörriäisiä yms

 

Nyt vähän pörriäisasiaa. On pörriäisiä, jotka lentävät kukasta kukkaan. Sekä eläimissä että vertauskuvallisesti myös ihmisissä. Nyt puhutaan eläinpörriäisistä. Eikä oikeastaan mitenkään yksilöiden eri lajeja, vaan yleisesti pohdin tässä sitä, että nyt on tosi in olla huolissaan siitä, että onko pörriäisille tarpeeksi tilaa pörrätä. Ainakaan maaseutupitäjissä ei pörräyspaikkaa ole kovin vaikea löytää. On niittyjä, kesantopeltoja, soita ja järvenrantoja. No, Suomihan on tuhansien järvien maa, eikä täällä suurkaupunkejakaan kauheasti ole. Täekeää olisi säilyttää puita ja puistoja. New Yorkissakin on iso keskuspuisto. Turussa oltiin valmiita lyömään maantasalle pieni siirtolapuutarhayhdyskunta, Kupittaan citymarketin vierestä. Onneksi järki voitti ja ymmärtääkseni siirtolapuutarha mökkeineen saa jatkaa elämäänsä.

Ja anteeksi nyt vaan, kaikki asuntomessuihmiset: Esimerkiksi Naantalin asuntomessuilla oltiin äkkiä keksitty, että Luonnonmaa on saaristoa (no ei kyllä varsinaisesti ole) ja sitten oli päätetty säilyttää kalliot ja männyt (männyt ihan kivoja, mutta roskaa ja siitepölyä riittää niistä). Olen itse asunut Hämeessä, ja kyllä mäntykangasmetsiin tottunut, mutta ei se niin eksoottista ole. 

Oli tiukkoja määräyksiä että ei saa olla nurmikkoa eikä varsinkaan välkkyviä/värillisiä jouluvaloja. Ymmärrän kyllä visuaalisen pointin tässä valoasiassa, mutta vähän tosikkotouhuksi tuntui menevän, Eli onko niin, että tärkeintä on se, miten kaikki tyydyttää visuaalisesti suunnittelijan silmää? Olisiko tuolloin parempi, ettei niissä taloissa asuisi kukaan ja häiritsisi yleisvaikutelmaa? Vähän niinkuin nukkekoti.

 Yleensä perheissä on lapsia, jotka haluavat leikkiä ja jopa pelata nurmikolla ja ihmisillä on myös eläimiä, jotka olisi kivaa päästää omaan pihaan leikkimään. No miten päästät, jos pihaa ei saa vaikkapa aidata? Tuli se fiilis, että taloihin sopii ainoastaan pariskunta, joka tekee etätöitä ja rentoutuu porealtaassa terdellä.

No mutta. Pörriäisiin. Kunttaa halutaan nykyään joka paikkaan. Asia tullut tutuksi jo television sisustusohjelmissa. Kunttaa viedään myös paikkoihin, kuten mökeille, joissa jo ennestään valmista varvikkoa ja kanervikkoa. Hassua. Toisaalta kyllä: sitä metsää halutaan nopeasti jatkaa myös paikoille, jotka kaipaa istutuksia.

Asun itse talossa, jossa puutarha. Nurmikkoa, omenapuita ja marjapensaita. Jätän aina välillä leikkaamatta tietyn alueen, koska pörriöiset rakastavat mm apilaa. Ja jätän myös leikkuujätteen maahan. se ravitsee nurmikkoa. Hyvän ruohonleikkuun jälkeen pihalla on kesäisin lintuja, jotka napsivat kastematoja. Eli ei se nurmikko nyt niin huono juttu ole. Mutta ne itsestään ajelevat robottileikkurit on. Siellä saa kuolettavia vammoja mm siilit ja pupunpoikaset.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

R.I.P Aira Samulin 1927-2023