R.I.P Aira Samulin 1927-2023

 

Maanantaina, 23.10, uutisoitiin, että yrittäjä, tanssinopettaja Aira Samulin oli menehtynyt Meilahden sairaalassa kunnioitettavassa 96-vuoden iässä. Vielä viikkoa aikaisemmin hän oli ollut mukana seuraamassa Tanssii tähtien kanssa- ohjelmaa.

Jokainen tiesi ja osa ainakin luuli tuntevansa Airan. Hänestä on myös kirjoitettu palstatolkulla lehtijuttuja ja muistaakseni kirjoitettu kirjojakin. Olipa hän elokuvassakin mukana. Erittäin mielenkiintoinen ja valovoimainen persoona, joka kiinnosti vuosikymmenestä toiseen.

Hän ehti tekemään elämässään kyllä tavallista enemmän asioita kuin moni keskivertotallaaja. Ja toki noin monen eletyn vuosikymmenen aikana ehtiikin moneen mukaan, jos on aktiivinen. Arvostan. Oma anoppini lähes samanikäinen, ja hän puolestaan käyttänyt viimeiset 25 vuotta lähinnä vanhojen asioiden vatvomiseen, kiukutteluun ja paikallaan istumiseen (nykyään makaamiseen). Toki hyvä peruskunto ja terveys edesauttaa sitä, että voi vanheta ja silti pysyä elämässä kiinni. Airahan oli liikkuvainen koko ikänsä. Lisäksi myös ilmeisesti henkisestikin hyvin vahva, vaikka ihan lähipiirissä olikin mielenterveysongelmaisia.

Kyllä noilla karjalaisilla naisilla on jokin erityisominaisuus, joka tekee heistä erilaisia. Nämä Viipurilaiset ja muut kannakselaiset ovat jotenkin nopeampia kaikessa. Omassa perheessäni vaikutti aikoinaan eräs Karjalan kannakselta Hämeeseen tupsahtanut (pakon sanelemana, kuten niin moni muukin) ja ei kyllä ollut mikään jurottaja. Ei mikään varsinainen ilopilleri ehkä, mutta nopea, temperamenttinen, malttamaton ja muutoksista pitävä.

Airahan olisi voinut musertua kaiken kokemansa vuoksi (sota-aika, isän kaatuminen sodassa, evakoksi joutuminen, väkivaltainen avioliitto, tyttären skitsofrenia jne), mutta hän jatkoi rohkeasti elämää ja toteutti intohimoaan eli tanssia. Toki ylväs olemus varmasti myös avasi hänelle sellaisia ovia, joihin ei monikaan pääse vaikka tahtoisikin. 

Voi kuvitella, miten paljon pahansuopia kommentteja hän sai aikoinaan mm minihameistaan. Tiukkapipoja ärsyttää yleensä aivan älytttömästi, jos joku ei toimikaan tavanomaisten normien mukaan, vaan rikkoo rajoja. Ja on liian kaunis, sehän  on myös myrkkyä monelle ankeuttajalle. Airahan muuten oli juuri sitä ihmistyyppiä,  joka jotenkin nuorenee vanhetessaan. Katselin vaan jotain vanhoja, hänestä otettuja kuvia, ja mm hiustyyli muuttui paljon rohkeammaksi iän myötä. Lohduttavaa meille perässä tuleville. Kaikki on mahdollista, jos vaan haluaa. Aira oli lisäksi jotenkin tyyppinä sellainen, että hän oli uskottava ja sai ihmiset puolelleen ilman mitään sirkustemppuja. Ehkä juuri se karjalainen hersyvyys ja se ettei suhtautunut itseensä kuolemanvakavasti eikä jäänyt loputtomasti viilaamaan pilkkuja, teki hänestä aseistariisuvan.

Hieno nainen ja hieno, täysi elämä. Kiitos, Aira!

Kommentit

  1. Erikoiset Asiantuntijat29. lokakuuta 2023 klo 11.36

    Arvostan ja kunnioitan myös Airaa, enkä näe mitään paheksuttavaa esim. minihameissa. Huikea mimmi, harva pystyy samaan, melkein sanoisin, ettei kukaan. Minulla oli ilo ja kunnia vierailla yhden ryhmän mukana siellä Hyrsylänmutkassa. Näin itse Airan ja kuuntelin hänen tarinoitaan, näin lelumuseon upean hirsitalon alakerrassa, join kahvit Airan lapsenlapsen leipoman pullan kera. Meille näytettiin myös moderni asuintalo samalla tontilla, jota ei usein tv:ssä näy. Siellä oli se kuntosali ja 3m x 3m vastavirta-uima-allas, jossa Aira treenasi päivittäin. Syvää kunnioitusta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

Tiistaina kuolen (dokumentti)