Sisu (elokuva)

 

Entinen sotilas löytää pitkän etsinnän päätteeksi ison kulta-aarteen. Kun hän yrittää viedä saaliin lähimpään kaupunkiin, hän saa peräänsä SS-upseerin johtaman natsituhopartion.

Julkaisupäivä: 27. tammikuuta 2023 (Suomi)

Ohjaaja: Jalmari Helander

Tuottaja: Petri Jokiranta

Käsikirjoitus: Jalmari Helander

Ensi-ilta: 27. tammikuuta 2023

Kuvaaja: Kjell Lagerroos

----------------------------------------------------------------------------

Kävin katsomassa elokuvan Sisu. Tämäntyyppisiä elokuvia en välttämättä lähde helposti katsomaan. Nyt olin seurana ja vähän uteliaanakin lähdin mukaan.

Elokuva oli kyllä hyvin toteutettu eikä siis ihme, että siitä on kiinnostuttu kansainvälisestikin. 

Nordisk Filmin sivuila kerrotaan mm näin:

Syvällä Lapin erämaassa Aatami Korpi (Jorma Tommila) etsii kultaa. Ajoittain pommikoneiden ylilento ja etäiset sodan äänet kuuluvat kirkkaina syysöinä. Viimein raskas työ palkitaan ja kultapöly vaskoolissa kasvaa kultakimpaleiksi. Aatami lähtee viemään kulta-aarrettaan lähimpään kaupunkiin. Kun Aatamia vastaan rymistelee SS Obersturmführer Bruno Helldorfin (Aksel Hennie) johtama kolmekymmentä henkinen natsituhopartio, alkaa henkeäsalpaava ja kullanhimoinen takaa-ajo läpi tuhotun ja miinoitetun Lapin erämaan.


“SISU on hampaat irvessä pystyyn nostettu nyrkki. Se on sitkeää uhmakkuutta kohtalon edessä. SISU syttyy, kun viimeinenkin toivonkipinä on hiipunut.”


-------------------------------------

Jorma Tommilan esittämälle hahmolle ei ole paljoa vuorosanoja suotu. Mutta ei ole tarviskaan; teot puhuvat puolestaan. Elokuva on upeasti kuvattu ja ohjattu ja yksityiskohdissa nähty paljon vaivaa. Eikä koskaan voi lakata ihmettelemästä, että miten ihmeessä kaikki kuvausrekvisiitta on saatu raahattua paikalle (panssarivaunut, lentokoneet yms). Myös tietotekniikkaa hyödynnetty taitavasti, joka pisti silmään varsinkin elokuvan loppupuolella, kun näkyi otoksia pommitetusta Helsingistä vuonna 1944.

Natsituhopartio oli myös kaikessa kusipäisyydessään uskottava ja suoranaista raivoa herättävä. Ja kyllähän sodan kauhut kokeneet heitä lapinpolttajiksi kutsuvatkin ja aivan aiheesta.

Eläinrakkaana ihmisenä minua huolestutti kovasti tämän Aatami Korven uskollisen villakoiran selviytyminen hengissä seikkailusta. Sen verran paljastan juonta, että kyllä selvisi hengissä, eli koiran osalta Happy End.

Elokuva oikeastaan sopii teemaltaan hyvin meille ihmisille. On ihana ajatus, että kerrankin paha saa palkkansa ja oikein korkojen kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

K-H