Kasvun paikka

 

Kannoin viimeksi kirjastosta kotiin Katariina Vuoren kirjan Kasvunpaikka. Kustantaja on Otava. Kirja on julkaistu maaliskuussa 2022.

Kirja kertoo kotirouva Silviasta, joka on hoitanut kotia ja perhettä miehen tehdessä uraa. Hän on ollut tähän asti tyytyväinen valintaansa pullantuoksuisena kodinhengettärenä, mutta jossain vaiheessa alkaa vaivaamaan mm aika ajoin vierailevan äidin pisteliäät kommentit sekä se, että mieskin tuntuu pitävän häntä lähinnä palvelijana, joka kantaa voileivät ja muut pyydettäessä nenän eteen.

Yllättäen Silvia sitten löytääkin elämälleen uutta sisältöä. Hän hurahtaa viherkasveihin, jonka saloihin häntä avustaa erään kaupan viherosaston työntekijä Risto.

Koko Silvian elämä alkaa pyöriä kasvien ja Riston ympärillä. Hän jopa saunoo kukkiensa kanssa ja on aktiivisesti mukana netin viherkasviryhmissä. Hän tutustuu erityislajikkeiden kasvattajiin ja tilaa kasveja myös ulkomailta.

Perheen palveleminen jää pikku hiljaa taka-alalle, ja koti täyttyy pikkuhiljaa kasveista. Hän siirtyy nukkumaankin kylpyhuoneeseen, jossa suihkuttelee kasveja ja seurustelee näiden kanssa. Perhe alkaa pikkuhiljaa kypsyä tilanteeseen ja mieskin alkaa viettää aikaansa muualla kuin kotona. 

En nyt avaa juonta tämän enempää, mutta tarina on mielenkiintoinen ja hauska. Ja siinä pätee melkoinen totuuden siemen, eli näinhän meille useille käy, että kun joku jakso  elämässä loppuu, alamme hakea tilalle jonkinlaista korviketta. Näitä jaksoja voivat olla vaikkapa lasten kasvaminen, avioero, eläköityminen, sairaus tms.

Kirjan päähenkilökin jotenkin ajatteli tekevänsä perheelle palveluksen, kun oli aina kotona. Sitten selvisikin, että lasten mielestä oli kiusallista tuoda kavereita kotiin, kun äiti oli aina kotona. Hauskasti oli kuvattu myös näitä netin viherkasviryhmiä, jossa yksi neuvoo yhtä ja toinen toista, ja touhu äityy joko tykkäysten kalasteluksi ja/tai riitelyksi. Myös taimikauppaa käydään kovasti ja yksi iso vaara ovat erilaiset kasvituholaiset, ripsiäiset sun muut, jotka saattavat tuhota koko kasvikokoelman.

Kirja oli mukava lukukokemus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi lyödä päätä samaan seinään toistuvasti?

Ikäkriiseilyä

Matalia maaliskuun energiatasoja