Julkaisuja

 

Kuvassa reborn-nukke, joka on siis silikonista, vinyylimaalista ja vanusta tehty, oikean vauvan näköinen nukke.

Oli tarkoitus alunperin kirjoittaa siitä, kun nyt paljon puhutaan siitä, kun vanhemmat ja isovanhemmat laittavat lasten ja lastenlasten kuvia nettiin. Siis instagramiin  ja facebookiin. Aloin etsiä kuvituskuvaa nimellä "vauvanukke", ja törmäsin näihin reborn-nukkeihin, joiden hinta on siis useita satasia. Olen tainnut nähdä dokumentinkin, jossa ihan aikuinen nainen hoiti nukkevauvojaan ja muistaakseni vielä ulkoiluttikin näitä vaunuissa.

Alkoi kiinnostaa, että mikä on se juttu, joka saa ihmisen hankkimaan nuken, joka näyttää ihan aidolta vauvalta? Jossain kerrottiin, että niitä hankkii mm lapsettomat ihmiset tai ihmiset, joiden omat lapset jo lentäneet pesästä. Tai sitten lapsensa menettäneet. Ja osa nukeista tietty keräilijöille tai opetuskäyttöön.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Reborn-nuken tarina

Anna-lehden kirjoituksessa on kerrottu, että Reborn-nuket keksittiin Yhdysvalloissa 1990-luvun taitteessa. Nimitys viittaa uudestisyntymiseen, koska joku oli keksinyt purkaa tehtaassa valmistetun nuken osiin ja valmistanut osista aidomman näköisen nuken. Ensimmäinen Reborn-nukke tuli myyntiin eBayssa vuonna 2002 ja harrastus levisi sen jälkeen hetkessä ympäri maailman. Nukkeharrastajat jakautuu kolmeen osaan: valmistajat, keräilijät ja hoivaajat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kun olin lapsi, kotipaikkakunnallani kulki nainen, joka kuvitteli olevansa raskaana, vaikkei ollut. Ilmeisesti oli kokenut jonkun trauman, ja niinpä hänellä oli aina tyyny puettuna vaatteiden alle. Ei häneen mitenkään erityisesti reagoitu, sai siis kulkea rauhassa. 

Mietin vaan, että voisi tulla kummastuneita katseita, jos lykkäisi tuolla rattaissa reborn-nukkea. Ainakin pienemmillä paikkakunnilla. Mutta ehkä se ei haittaisi henkilöä, joka on syvällä reborn-nukkien maailmassa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Nyt vielä siihen alkuperäiseen aiheeseen: Onko oikein levitellä somessa lasten kuvia? Ainakin lupa pitäisi olla julkaisuun. No, vauvalta ja leikki-ikäiseltä sitä on vaikea kysyä. Mutta ainakin isovanhempien pitäisi kysyä lapsen vanhemmilta lupa ennenkuin ryhtyy esittelemään jälkikasvua koko maailmalle. Ymmärrän kyllä, että lapsista ja lapsenlapsista on yleensä superylpeä, eikä millään malttaisi pitää tätä onnea piilossa. Mutta ehkä pitäisi. Ja varsinkin harkita, millaisia kuvia laittaa.

Niitä vauvavideoita kyllä näkee ihan älyttömästi, siis niitä tulee instaankin, osa niitä ns. kameranrulla-versioita ja osa tiktokissa. Ei niinkään suomalaisia, mutta muualtapäin maailmaa. Viime aikoina osunut silmiin paljon sellaisia, jossa vauvalle hankittu sellainen kaktuslelu, joka matkii vauvan joka äännähdyksen. Suurin osa vauvoista on tuntunut lähinnä pelkäävän tuota outoa kapistusta. Hassua jotenkin, että joistain vanhemmista on niin äärettömän hauskaa näyttää pikkulapsen pelästystä ja itkuun vääntyviä kasvoja katsojille. Ei pelkästään hassua, vaan outoa.

Maailma on vaarallinen paikka, ja kyllähän se on totta, että kerran netissä julkaistu jää sinne ikuisiksi ajoiksi. Joskus tuntuu, että puhelimista pitäisi poistaa kokonaan myös screenshot-toiminto. Väärissä käsissä kahdenväliseksi tarkoitettu teksti saattaa saada aivan eri merkityksen kuin oli tarkoitettu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuolleet lehdet

R.I.P Aira Samulin 1927-2023

Matalia maaliskuun energiatasoja