Tina

 

Tina Turner (s.26.11.1939)

Katsoin dokumentin Tina Turnerista. Oikealtaan nimeltään Anna Mae Bullock. Dokumenttielokuva hänestä oli hyvä ja perusteellinen. Täytyy sanoa, että laulunlahjojensa lisäksi hän oli/on ihan mielettömän kaunis ja seksikäs nainen. Tanssiessaankin hän oli kuin itse musiikin sielu ja liekin ytimessä.

Nyt en kuitenkaan kirjoita hänen musiikillisista ansioistaan, vaan siitä, miten paljon väkivaltaa hän sieti ex-mieheltään Ike Turnerilta. Ike tietysti antoi hänen uralleen sen lähtölaukauksen ja suhde kai alkoikin kaveruutena, mutta ilmeisesti helvetti roihahti siinä kohtaa, kun tarinan tähti alkoikin olla Tina. 

Ohjelmassa kuvailtu väkivalta oli todella kuvottavaa. Hakkaamista kasvojen lisäksi sukuelimiin henkarilla ja sen jälkeen seksiin pakottamista. Joskus Ike kaatoi Tinan päälle kuumaa kahvia. Tinahan sai lähdettyä liitosta joskus 70-luvun puolivälissä. Jolloin joutui aloittamaan kaiken alusta. Oli siis aivan tyhjätasku alussa, eikä saanut mitään osuuksia aiemmista levytyksistä, koska Ikellä oli oikeudet niihin. Jopa Tinan etunimeen. Joka oli ainoa asia, jonka Tina erossa halusi omakseen. Taiteilijanimensä.

Jotenkin on käsittämätöntä, miten paljon maailmassa on väkivaltaa ja miten paljon naiset on sietäneet miesten taholta. Ja todella usein, jälleen kerran, mukana on uskonto. Että jos on jonkun ristikseen ottanut, se kannetaan loppuun asti. Vaikka henki menisi. Ilmeisesti Tinan eropäätöstä helpotti se, että hän kiinnostui budhalaisuudesta.

Kävi myös mietityttämään se, että miksi väkivallan uhrit niin usein tuntevat häpeää siitä, että heitä kohdellaan kaltoin? Ehkä osittain siksi, että itsetunto on  niin nujerrettu, ettei ajattelu ole enää selkeää. Ja jos on jo lapsuudessa kohdeltu huonosti, sitä väkivaltaa alkaa ehkä helposti pitää jotenkin normaalina.

Nykyään tai siis jo vuodesta 2013 alkaen Tina on käsittääkseni elänyt hyvää elämää hyvän miehen kanssa Sveitsissä.


Kommentit

  1. Dokumentti Tinasta on todella hyvä, vaikkakin tulin siitä surulliseksikin. Onneksi elämän loppupuoli on ollut hyvää.

    Katsoin dokumentin keväällä, mutta se on vielä hyvin muistoissani. Mietin, että katson sen uudestaan, mutta unohdin. Ehkä se löytyy jostain.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

Tiistaina kuolen (dokumentti)