Pari tai kolme

 

Kuvassa Marc Chagallin (1887-1985) teos Syntymäpäivä (vuodelta 1915)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Katsoin eilen  somevaikuttaja Miisa Nuorgamin (s 1992) elämästä kertovaa sarjaa Katkeamaton. Hän on kuulemma noussut julkisuuteen Hjallis Harkimon tuolloin luotsaamasra Diili-ohjelmasta kaudella 2018. Googlettelin nimeään ja siellä oli, että hän on ilmoittanut julkisesti olevansa panseksuaali. "Panseksuaali on ihminen, jonka kiinnostus kohdistuu kaikkia sosiaalisia sukupuolia edustaviin ihmisiin, mukaan lukien sukupuolettomiin. Panseksuaali saattaa kuvailla kiinnostuksensa kohdistuvan ihmisen persoonallisuuteen eikä tämän sukupuoleen".  Eikös joku ole joskus kihlautunut Eiffeltorninkin kanssa...?

Vuodelta 2021 olevassa sarjassa Katkeamaton hän oli siis parisuhteessa miehen kanssa, ja myös raskaana, ja pähkäili sellaisen asian kanssa, että koki olevansa polyamorisen suhteen tarpeessa, kun taas puoliso halusi elää vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan. En tiedä, mikä suhteen tila on nyt, mutta kriisissä tuntuivat olevan sarjan aikana (en ole katsonut loppuun vielä).

---------------------------------------

Mitä on polyamoria?

Polyamoria-sanassa yhdistyy kreikan kielen sana poly joka merkitsee ’useaa’ ja latinan kielen sana amor joka merkitsee ’rakkautta’. Sananmukaisesti polyamoria siis kääntyy ’useaksi rakkaudeksi’. Tyypillisimmillään voisi nähdä, että polyamoriassa pyritään syviin, pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin, joskin monenlaisia käytännön suhdemalleja esiintyy. Polyamorinen ihminen voi olla seksuaaliselta suuntautumiseltaan esimerkiksi hetero, homo, lesbo tai bi (muitakin toki löytyy). Hän voi olla myös aseksuaali tai aromanttinen, huolimatta polyamoria-termin romanttisista painotuksista.

-----------------------------------

Jotenkin tämä Miisa oli samaan aikaan vähän lapsellisen tuntuinen että omalla tavallaan myös kiehtova luonnonlapsi. Nuorissa ihmisissä on hyvää se, että he uskaltavat sanoa asiansa aika avoimesti. On varmasti kova pala sille toiselle osapuolelle, joka mielestään sitoutunut vain yhteen ihmiseen kerrallaan, kun toinen yllättäen ilmoittaa, etta haluaisi että suhteessa on muitakin ihmisiä.

Onhan sitä itsekin välillä tullut vitsailtua siitä, että olisipa kivaa, kun olisi pari-kolme miestä. Yksi olisi se remonttireiskamainen käytännön mies, toinen olisi taituri makuuhuoneessa ja kolmas ehkä herkkä runoilija ja maailmanparantaja. En  usko kuitenkaan, että homma toimisi pidemmän päälle. Ja saattaa olla niinkin, että vaikka itselleen soisi polyamorisen suhteen, niin  sitten olisikin nenä nyrpässä, jos se alkuperäinenkin puoliso löytäisi itselleen muuta seuraa minun lisäkseni.

Huonoin vaihtoehto on suhteissa ehkä se, että toinen on sitoutunut parisuhteeseen, mutta kumppani ei. Avoimessa suhteessa molempien kuuluu saada samat oikeudet.

Väitän jälleen, että seksi on yliarvostettua. Jokainen meistä välillä kaipaa sellaista ihastumisen tunnetta, vaikka olisi miten vakinaisessa pari-, polyamoria tms suhteessa. Ja on ihanaa hengailla kivan ihmisen kanssa ja kokea kiintymystä ja iloa toisen seurassa, mutta ei sen tarvitsisi välttämättä johtaa seksiin. Silloin ei tule satutettua kummankaan vaikituisia kumppaneita. Muutenkin olen ainakin iän myötä alkanut arvostaa ihmisiä, joiden kanssa on kivaa ja hauskaa, ilman mitään ihmissuhdepelejä tai vääränlaista vallankäyttöä.

Mutta kukin taaplatkoon tyylillään ja löytäköön itselleen parhaan tavan olla olemassa. Tuomitseminen kertoo yleensä omasta ahdasmielisyydestä. Toki ihmetellä saa vapaasti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seksi(ttömyys)

Keskaria näyttelevä psykologi ja muita tositarinoita elävästä elämästä

Terve mieli