Dagis

 

Katselin eilen ohjelmaa nimeltä MOT, jossa kerrottiin päiväkotien ongelmista. Eli henkilökuntaa liian vähän ja vaihtuvia sijaisia paljon. Tietenkään sijaisen mahdoton oppia lasten nimiä parin päivän keikan aikana, joten on teipattu lasten paitojen selkiin heidän nimiään. Koska sairaslomia on paljon alalla, niin on tilanteita, jolloin yksi hoitaja on vastuussa parinkymmenen lapsen aamupalaruokailusta. Syystä että ei ole ehditty saada sitä sijaista, joka paikkaisi poissaolevaa. 

Jossain päiväkodissa lapsia oli kiinnitetty valjailla tuoleihinsa. Kuulostaa aika rajulta, mutta myös hyvin ymmärrettävää, koska yksi aikuinen vahtimassa viittätoista kappaletta alle kolmivuotiaita on kaaos, johon kukaan ei haluaisi joutua. Eikä saisikaan, koska tuolloin mennään pahasti alimitoituksella.

Eräs yksityinen päiväkotiketju nousi esiin myös. Oli paljon moitetta mm ketjun päiväkotien likaisuudesta ja myös siitä, että työntekijät haalivat leluja kirppareilta ja lahjoituksina päiväkotiin, koska ketjun omistajat eivät olleet panostaneet riittävään määrään leluja. Miljoonia tienanneiden perustajien edustaja oli sitten sähköpostilla vastannut toimittajan esittämiin, epäkohtia koskeviin kysymyksiin, että hommat  on hoidossa ja siivouksen yms tasoa parannettu.

Se, mikä ohjelmassa myös pisti silmään, oli se, että varhaiskasvatuksen epäkohtia koskeviin kysymyksiin vastanneista haastateltavista iso osa joko halusi esintyä täysin kasvottomina tai ainakin keksityllä nimellä. 

Ainakin eräs isä esiintyi kyllä omilla kasvoillaan, mutta eri nimellä, koska ei halunnut että lapsi leimaantuu. Tätä perhettä oli kehotettu vaihtamaan päiväkotia, kun olivat asiallisesti huomauttaneet päiväkodin puutteista, Myös se yksityisen päiväkodin entinen hoitaja ei uskaltanut esiintyä omilla kasvoillaan, koska pelkäsi työnsaantimahdollisuuksiaan tulevaisuudessa, jos tulee ilmi että hän on esittänyt kritiikkiä.

 Aika surullista. Onko tosiaan niin, että olemme kadonneet johonkin ihmeelliseen tekopositiivisuushöttöön, jonka vaaleanpunaisen pilven sisällä halutaan sulkea silmät ja korvat, ja asiallisesti kritisoivat leimataan  riitelijöiksi, jotka pitää piilottaa ja jotenkin deletoida?

Saa nähdä, kuinka kauan vielä mennään raha edellä ja säästetään henkilökuntakuluissa. Varmaankin niin kauan, että muutama lapsi oikeasti vammautuu tai jopa menehtyy päiväkodissa, kun valvovia silmiä ei ole paikalla riittävästi. Ne kuhmut, mustelmat ja puremajäljet ovat jo tosi yleisiä, kun ei nujakoivia lapsia ehditä rauhoittelemaan liian suurien ryhmien  ja henkilökuntavajeen vuoksi, On jotenkin jännä juttu, että ei saada tehtyä sellaisia päätöksiä, jotka helpottaisivat päiväkotien ahdinkoa oikeasti eikä vain paperilla. Toki päiväkodeissa on hurjasti eroja ja monissa varmasti hommat hoituu hyvin, mutta kukaan vanhempi ei varmaan toivo että se oma piltti olisi juuri se koekaniini, joka joutuu kärsimään resurssien puutteesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seksi(ttömyys)

Keskaria näyttelevä psykologi ja muita tositarinoita elävästä elämästä

Terve mieli