Ainoa kotini

 

Kirja vuodelta 2021, kustantaja WSOY.

Tällainen kirja osui käsiini, kun käväisin itsepalvelukirjastossa. En yleensäkään jaksa varailla mitään uutuuksia ja lukulistani on siis poukkoileva. Yleensä vaan nappaan hyllystä käteeni kirjan, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tämä vaikutti. Kaukaisesti koskettaa hitusen omaakin elämääni tämä kirja, koska kauan sitten sitten opiskelin samassa oppilaitoksessa, tosin eri vuosikurssilla, kuin tämän kirjailijan sisko, jonka anorexiasta, syövästä ja kuolemasta kerrotaan tässäkin kirjassa.

Kirja on hyvin henkilökohtainen. Siinä kerrataan kirjoittajan lapsuutta ja perhesuhteita. Paljon kuvataan myös naisen kipuilua oman kehonkuvan kautta. Äitiyden teema kulkee mielestäni vihreänä lankata koko ajan. Äitiä vihataan ja rakastetaan samaan aikaan, ja anteeksianto onnistuu joskus, muttei aina.

 Kirjoittaja tuntuu olevan juuri se suorittava äiti, joka pesee, paikkaa ja mankeloi ja on mukana aktiivisesti lasten kouluelämässä. Siinä hötäkässä usein parisuhteessa käy niin, että läheisyys hiipuu ja ainoa yhteinen liima on yhteiset lapset. Tuttu tarina. Aina se höösääminenkään ja kontrollointi ei estä lapsia hairahtumasta ns huonoille teille. Tuossakin perheessä oli sekä huumeongelmaa että anorexiaa, joka jotenkin tuntui kulkevan heillä vähän geeneissä. Syömishäiriö siis.

Kirja on kyllä rohkeasti kirjoitettu ja todennäköisesti kirjailijaa itseäänkin pelotti se asia, miten lähipiiri reagoi noin avoimeen ja salailemattomaan kerrontaan. Mutta tuo kirja oli varmasti pakko synnyttää. Esikoiskirjailijoilla on muutenkin usein tapana ensimmäisestä teoksestaan tehdä hyvin omakohtainen. Se toimii varmaan tietynlaisena itseterapointina, jonka jälkeen tietyt asiat on nostettu pinnalle, jonka jälkeen on ehkä helpompi jatkaa eteenpäin. Toivottavasti.

Hanna Brotherukselta on ilmestynyt nyt toinenkin kirja. Sen nimi on Henkeni edestä. (WSOY 2022). En ole vielä lukenut, mutta esittelytekstin mukaan siinä tarkastellaan naisen ikääntymistä, suhteita sukuun ja ystäviin sekä elämän rajallisuutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

K-H