Kivijalkakauppaa

 

Kuvassa Lahden vanha kauppahalli.

Luin tänään sanomalehdestä eräästä uudesta kivijalkakaupasta, jonka perustaneet kolme nuorehkoa ihmistä. Toivottavasti heillä kaikilla on myös sivutuloja, koska viivan alle harvoin jos koskaan jää pienessä kaupassa jaettavaa noin monelle,  Kuluja kun riittää eikä se liiketilan vuokra tosiaankaan ole menoeristä pienin.

Arvostan kyllä sitä, että heidän tavoitteenaan on sanoa ei pikamuodille ja massatuotannolle. Liikkeessä myös haetaan olohuonemaisuutta, että voi tulla myös istuskelemaan ja kahville. Lykkyä pyttyyn.

Tuollaista konseptia on mielestäni aika ajoin yritetty jo aiemmin. En sitten tiedä, kuinka paljon kauppaa tulee tehtyä siinä mukavan jutustelun lomassa. He myös haluavat tarjota yksilöllistä palvelua sen sijaan, että lähettelisivät ympäriinsä vaatepaketteja.

On tosiaan harmi, että perinteinen palvelu laitettu minimiin monessa paikassa. Palkataan minimimäärä myyjiä, koska raha ratkaisee tässäkin. Asiakkaat haahuilevat yksinään ja sovittelevat kasapäin vääränlaisia vaatteita, kun kukaan ei ole neuvomassa.

Olen itse toiminut sekä kauppiaana että myöhemmin palvelevassa vaateliikkeessä, ja kyllä se oikeasti on nautinto, kun asiakas löytää tarvitsemansa, poistuu tyytyväisenä ja palaa uudelleen ja uudelleen ostoksille.

Kauppakeskuksista kyllä löytyy vaikka ja mitä, mutta on harmi, kun samaan aikaan kaupunkien liiketilat tyhjenevät. Olen ennenkin paasannut sitä, että matkoilla olemme lumoutuneita pienistä myymälöistä ja erikoisliikkeistä, mutta kotimaassa huristelemme sinne kauppakeskukseen. Mutta ehkä on toivoa. Nythän on taas alettu arvostaa lähiruokaakin ja kotimaisuutta. Ehkä muillakin osa-alueilla palaamme edes hiukan siihen ns "vanhaan hyvään aikaan".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Design-ihmiset.

K-H