Terveyttä ja sairautta


 Florence NightingaleOM (12. toukokuuta 1820 FirenzeToscanan suurherttuakunta – 13. elokuuta 1910 LontooEnglantiIson-Britannian ja Irlannin yhdistynyt kuningaskunta) oli nykyaikaisen sairaanhoidon ja sairaanhoitajan esikuva. Hän tuli tunnetuksi hoidettuaan lokakuusta 1854 lähtien Turkissa yhdessä 38 vapaaehtoisen naissairaanhoitajan kanssa Krimin sodan uhreja. Hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1860 Lontooseen Nightingale Training School (nykyisin Nightingale School of Nursing), jossa koulutetaan sairaanhoitajia. Vaikka Nightingale tunnetaan lähinnä sairaanhoitajana, hän oli myös pätevä tilastotieteilijä; hän teki Krimin sodan aikana kaavioita kuvaamaan kuolleisuutta sairaaloissa. (Lähde Google, Wikipedia)


Sairaanhoitajan ja lähihoitajan ammatit on kyllä parhaimmillaan todella ihailtavia. Ilman sairaanhoitajia ja lähihoitajia elämämme olisi melko hankalaa. Lääkärit ensisijaisesti tutkivat ja tekevät diagnooseja, mutta se fyysinen hoito lääkärin ohjeiden mukaan ja käytännön työ jää sitten hoitajien tehtäväksi.

 Minusta ei kyllä olisi hoitajaksi, en halua koskea vieraan ihmisen  eritteisiin ja nähdä kipua ja kärsimystä. Onneksi on ihmisiä, jotka pystyvät hoitotoimenpiteisiin ja osaavat  lievittää kipuja. En silti usko, että hoitotyö useallekaan alalla toimijalle mikään kutsumusammatti. Jotenkin tuo termi on vähän vanhanaikainen muutenkin. Sen varjolla naisia kyllä pidetty aina myös palkkakuopassa, joka todella moraalitonta. 

Työn vaativuus varmaan määräytyy sen mukaan, millä osastolla työskentelee. Teho-osaston sairaanhoitaja todennäköisesti työssään tiukemmalla kuin vaikkapa veripalvelussa työskentelevä.

Olen saanut elää melko terveenä lähes koko elämäni. Jos nyt jotain kritisoitavaa, niin ehkä hoitoalan ihmisten kannattaisi muistaa, että jokainen potilas on yksilö ja usein oman elämänsä paras kokemusasiantuntija, Eli ei kannata liikaa päsmäröidä, kun potilasta hoidetaan. Ihmisten lukemisen ja kuuntelemisen taito tärkeä ominaisuus tuossakin ammatissa. 

Oma teini (nykyinen aikuinen) oli aikoinaan käynyt sairaanhoitajan vastaanotolla kynsivallin tulehduksen takia, niin ei saanut kunnon hoitoa, vaan jonkun luontaislääke-ehdotuksen (ei tehonnut) ja esitelmän siitä, miten tupakointi vanhentaa ihoa. Eli aivan asian vierestä mentiin.Toisaalta hänellä oli aivan ihana terveydenhoitaja ehkäisyneuvolassa.

 Itseä aina huvittaa, kun käy vaikka verenluovutuksessa, jossa olen siis käynyt vuosikymmeniä, niin aina silloin tällöin paikalle osuu joku "virkaintoinen", joka neuvoo että "tänään ei sitten saunomista eikä raskasta liikuntaa ja muista juoda" jne. okei, ymmärrän että tehtävänkuvaan kuuluu sanoa se asia, mutta ehkä sen voisi sanoa vaikkapa vähän huumorilla, tyyliin "No, sinä varmaan muistatkin ohjeet, eli tänään rauhallista menoa". 

Myös ne aiemmat potilasta koskevat tiedot kannattaisi lukaista, ennenkuin ryhtyy samoja asioita kyselemään moneen kertaan. Viimeksi minulle jankkasi optikko että "niin sinulla on ollutkin koko ajan sama hoitava lääkäri". "Ei kun kolme, joka kerta ollut eri lääkäri". "Niin mutta tässä lukee vain tämä yksi". "Niin, koska se on omakannasta, josta tulostin vain viimeisimmän, ja tuo on viimeisin diagnoosi. Ja tämä lausunto tarvittiin siksi, että siinä on se lupa, jolla minulle saa määrätä lasit. Sairauden hoito alkoi jo kuukautta aiemmin."

Sairaalamaailma on  varmaan ihan oma maailmansa. Tuskin kuitenkaan kenelläkään aikaa vatvoa parisuhteitaan työaikana, kuten sairaalasarjoissa tuntuu aina olevan tapana. En tiedä, onko hierarkia eli nokkimisjärjestelmä sairaaloissa miten vahva nykyään. Tuntuu, että henkilökunta on rennompaa, nuorempaa ja enemmän koko touhu ryhmätyötä kuin mitään kenenkään jalustalle nostamista. Pitää vielä lopussa mainita ammattiryhmä, jota ihailen ja arvostan (kätilöiden lisäksi) kymppi plussalla: Ensihoitajat, Ne rohkeat ja nopeisiin liikkeisiin ja päätöksiin pystyvät ammattilaiset, jotka ensimmäisenä ovat paikalla, kun sattuu pahoja ja yllättäviä asioita. MInunkin isäni elämä aikoinaan piteni muutamalla kuukaudella nopean ensihoitoryhmän ansiosta, joka ensiavun jälkeen toimitti parikin kertaa sydänpotilaan sairaalaan.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

K-H