Laidasta laitaan


 Tohtori Höyhenellä on sekä suvussa että tuttavapiirissä henkilöitä, joilla diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Alkoi mietityttää, että miksi se on nykyään niin yleinen? Onko se yleistynyt vai onko diagnoosit "parantuneet"? Onko joukossa myös virheellisiä diagnooseja? 

En nyt yhtään väheksy ko sairautta tai vihjaile, että siitä kärsivät eivät oikeasti kärsisi. Melkolailla rytmikkäästi nämä henkilöt tuntuvat aaltoilevan, syvästä masennuksesta ja kyvyttömyydestä toimia kohotaan pikkuhiljaa elävien kirjoihin, ja vauhti kiihtyy helposti maaniseksi tekemiseksi, touhuamiseksi, yliseksuaaliseksi räiskinnäksi ja holtittomiksi päätöksiksi. Joillain lääkitys pitää touhun aisoissa, toisilla se ei jostain syystä tunnu tokenevan millään.

Kauhuissani kuuntelin erästä tuttavaani, joka kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, ja nyt yrittää pudottaa painoa ja ilmoitti, että on vesipaastolla. Tällä, jos millä, saa kyllä kroppansa lisäksi mielensäkin sekaisin ihan "tervekin" yksilö. Toinen huono juttu on sitten alkoholi. Joka korostaa kaikkia tunnetiloja ja lisäksi oikeasti myös masentaa runsaasti käytettynä. Jos ihmisellä on sairaus, eikö tällöin pitäisi toimia siten, että se sairaus pysyy aisoissa?

Tohtori Höyhenellä on mm anoppi, josta alussa kerrottiin vähän vältellen, että "on sellainen luonnonlapsi". No, sitäkin kyllä, mutta myös mieleltään järkkynyt, johon sai aikoinaan lääkityksen sen ajan oppien mukaan. Lopulta anoppi sitten alkoi omatoimisesti napsimaan tabletin silloin, kun oli vähän paha mieli, ja sitten silloinkin, kun ei nukuttanut. Veteli samaan aikaan montaa eri, eri vuosina määrättyä lääkettä. Me muut ihmeteltiin epäselvää puhetta ja käytöstään. 

Lopulta joku fiksu lääkäri sitten otti luupin alle sen, että mitä kaikkea sieltä kotitarvelääkevarastosta löytyikään. Ja poisti suurimman osan. Sen jälkeen homma on pysynyt melkolailla hallinnassa ja nyt anoppi jo sen ikäinen ja hoitokodissa, joten tee-se-itse lääkitys pois suljettu täysin. Silti välillä mietityttää, miten usein vanhustenkin kaatuilut ja loukkaantumiset johtuvat väärästä lääkityksestä.

Tämä kirjoitus nyt vähän hyppelehti. Näinhän otsikossakin luvattiin :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

R.I.P Aira Samulin 1927-2023