Työllistämistoimia

 Sananen työllistämistoimista. Piti lisätä tähän tekstiin kuvakin, mutta sujui yhtä hyvin kuin Suomen työllistämistoimet (ei latautunut), joten ollaanpa ilman kuvaa. Vaihtoehtoina oli "Suo, kuokka ja Jussi" tai kuva Työmies-askista. Jonka valmistus onneksi lopetettu. Koska jo nimikin on syrjivä. Työmuunsukupuolinen tai Työläinen olisi relevantimpi tähän päivään. No työläinenkin kuulostaa jotenkin lokeroivalta. Eli käydäänpäs polttamassa yhden Työntekijät. No ei, missäänhän ei saa enää tupakoida. Synneistä suurin.

Tohtori Höyhenen kevyesti harmaantuva pää alkanut harmaantua vauhdilla, kun kuunnellut ruutihattujen ehdotuksia työllistämistoimiksi. Ensinnäkin kuulemma pitäisi edistää työperäistä maahanmuuttoa. Määrä oli kai jokin 80 000. Toisaalta puhutaan, että pitäisi luoda 30 000 uutta työpaikkaa. Niin että mitä??? Koittakaa nyt päättää, mitä tehdään. Samalla toivon, että laiskoja työttömiä aletaan kurmottaa vasta sitten siitä, ettei haeta niitä töitä (joita ei ole), kun on ne työpaikat, joita hakea.

Jotkut samassa työssä koko aikuisikänsä hieroutuneet (harvinaista herkkua) selittävät sieltä utopiapilvestään, kun koskaan ei ole joutuneet työpaikan eteen taistelemaan, että juu, kyllä täytyy edistää työperäistä maahanmuuttoa. Ai miksi muka? Siksi, koska muuten kuulemma loppuu eläkkeenmaksajat ja myös siksi, että suomalaisille ei kelpaa kaikki työt. Hmm...juu, kyllä saa muuttaa Suomeen, jos on oikeasti se työpaikka olemassa. Enpä usko, että  monellakaan tulijalla on. Ja täyttä kukkua mielestäni sekin, ettei suomalaisille kelpaa työt. Kyllä kelpaa, mutta ei millään riistopalkalla. Kyllä työllään pitää elää, harvalle se on vain hauska harrastus.

Sitäpaitsi työnhaustakin on tullut turhan elitististä puuhaa. En halveksu mitään töitä, mutta jos mielit vaikka vuodevaatteita ja halpissisustusta myymään, hakuprosessi on melkoinen. Laadit oikein esittelyvideon aiheesta, jossa valehtelevat vakavana, miksi juuri sinä olisit sopiva kauppaamaan huopia ja tyynyjä. Et voi sanoa että "ihan sama, saatana, mitä myy, kunhan kauppa käy ja jonkinlainen korvaus työstä maksetaan". Tyhjänpäiväistä jargonia on selitettävä asiakaslähtöisyydestä, intohimosta, verkostoitumisesta, nöyryydestä jne ja asia on esitettävä vakavalla naamalla raadille, joka koostuu dynaamisista ja haasteista pitävistä vuodevaatemyyjien päälliköistä ja näiden päälliköistä. Huhheijaa.

Onko tämä koronakriisin aika nyt muutenkaan sopivin aika pohtia työllistämistoimia, kun ne korvamerkitytkin paikat vaakalaudalla ja yrittäjät joutuvat lomauttamaan väkeä? Ei ole.

Ja ihan viimeisimpänä muttei vähäisimpänä asiana: näpit irti niistä henkilöistä, jotka tehneet työuraa yli 40 vuotta ja keho ja mieli kaipaavat jo lepoa ja vapaa-aikaa. Jos joku haluaa välttämättä tehdä duunia vielä vanhanakin, niin tehköön ihmeessä. Mutta muut pitää päästää menemään, ja ihan ilman mitään eläkeiän nostoja. Työhyvinvointi ei nouse kauniilla korulauseilla, ja totuus on se, että työnantajiaa kiinnostaa vain mahdollisimman suuri tuotto mahdollisimman pienillä kustannuksilla. En jaksa uskoa, että henkilö, joka jo haaveillut eläkeputkeen pääsystä, niin olisi erityisen motivoitunut kuullessaan, että eipä onnistukaan. Tiedoksi vaan, että esim 60-lvulla syntyneille ei aikoinaan kertynyt eläkettä alle 24-vuotiaina tehdyistä töistä. Nekin rahat olisi nyt ihan kiva käyttää siihen, että pääsisi halutessaan nuorempana eläkkeelle.

Tohtori Höyhen toivoo, että nuoria koulutettaisiin niille aloille, joissa työllistyy. He ovat se voimavara, johon kannattaa panostaa.

Tämä olikin melko kärttyisä kirjoitus. Mutta syystä. Kiitos ja anteeksi.

Lopuksi onnistui se kuvankin lataaminen :)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

R.I.P Aira Samulin 1927-2023