Money (and sex) talks?

Nyt kirjoitetaan hiukan varallisuudesta sekä myös naisen asemasta. Tri Höyhen ryhtyi seuraamaan Netflix-sarjaa "Anna, lopussa A". Kuvaa orpotytön polveilevaa tietä iäkkäiden sisarusten kasvattina.

Ensimmäisenä sarjaa katsoessa ryhtyi vihastuttamaan se, kuinka rahalla on aina ollut niin suuri valta. No okei, terveyttä sillä ei voi täysin ostaa, mutta nähtävästi lähes melkein mitä muuta tahansa sillä saa. Saa esimerkiksi "oikeuden" valehdella. Oikeuden muokata totuutta mieleisekseen.Tässäkin sarjassa tuli taas ilmi se, miten valtaa voi ostaa ja miten varakkaan sanaa uskotaan. Jopa siinä tapauksessa, että se on täyttä puppua. Ja näinhän se on ollut aina.

Sarjassa tätä Anna tyttöstä myös kiusattiin rajusti koulussa. Koska hän oli älykäs, rohkea ja erilainen, piti löytää se kohta, jonka avulla häntä voi nitistää ja mitätöidä. Tässä tapauksessa se oli tietysti se, että hän oli orpo ja elänyt aiemmin orpokodissa. Surullisinta tässä on se, että myös aikuiset ihmiset, opettaja mukaan lukien, osallistuivat tähän henkiseen väkivaltaan. Mm ulkonäköä ja vaatetusta sai nähtävästi surutta arvostella.

Maailma ei ole kauhean kehittynyt todellakaan. Vieläkään. Vaikka meillä onkin kyllä kaikki hilavitkuttimet ja keinoälyt, mutta sivistyksen kehitys ei ole ollut kovin vauhdikasta. Suomi tietyssä mielessä edelläkävijä kuitenkin. Mutta eipä oltu kauhean pitkällä vielä1900-luvullakaan.

"Naisten äänioikeus on taloudellinen ja poliittinen uudistus, joka antaa naisille oikeuden äänestää. Äänioikeus ei kuitenkaan aina merkinnyt vaalikelpoisuutta eli naisten mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa.
Uusi-Seelanti antoi ensimmäisenä naisille äänioikeuden vuonna 1893. Australiassa myönnettiin vuonna 1902 rajoitettu äänioikeus ja vaalikelpoisuus, jotka kuitenkin koskivat vain valkoista väestöä.[1]
Suomi antoi kolmantena maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa naisille äänioikeuden vuonna 1906 osana yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Samalla sallittiin naisille myös oikeus asettua ehdolle vaaleissa ja vuonna 1907 eduskuntaan valittiin maailman ensimmäiset naisparlamentaarikot.[2]
Neuvosto-Venäjällä naisten äänioikeus annettiin lokakuun vallankumouksessa vuonna 1917.[3]
Yhdysvalloissa naisten äänioikeus oli New Jerseyn osavaltion perustuslaissa jo vuonna 1776, mutta se kumottiin 1807. Myöhemmin naiset saivat äänioikeuden Yhdysvalloissa vuonna 1920.[4]
Ranskassa Pariisin kommuuni antoi naisille äänioikeuden 1871, mutta päätös kumottiin kommuunin kaatuessa.[5]
Euroopan maista Sveitsi antoi naisille äänioikeuden vasta vuonna 1971 ja Liechtenstein viimeisenä Euroopassa vuonna 1984.[4] Joissain Sveitsin kantoneissa naisten äänioikeus oli evätty 1990-luvun alkuun asti.[6]
Vuonna 2015 maailmassa ei ole käytännössä enää yhtäkään valtiota jossa naisten äänioikeus olisi täysin kielletty lailla, Saudi-Arabian annettua naisille vaalikelpoisuuden paikallisvaaleissa [7]. Tähän ei kuitenkaan lueta valtioita, joissa äänestyksiä ei yleisesti pidetä (eikä näin ollen miehilläkään ole oikeutta äänestää). Vatikaanin vaaleissa valittava Paavi valitaan miesedustajien kesken uskonnollisista syistä. " (kursivoitu teksti lainaus Wikipediasta)

Tästä aiheesta ja naisten alistamisesta voisi jatkaa loputtomiin. "Rikos" ei vanhene. Suomessakin vielä 60-luvulla naista ei päästetty ilman seuralaista ravintolaan. Naisen euro on edelleen vähemmän kuin miesten euro. Tietynlainen kultapossukerho yrittää yhä määritellä ihmistä ja ihmisen arvoa.

 Saatika tämä hunnutettu porukka vielä tänä päivänäkin. Tyttöjen ympärileikkaukset. Kunniamurhat. Taikausko. Lista on loputon.

Täytyy kuitenkin iloita pienistäkin edistysaskelista. Meillä on rajallinen mahdollisuus vaikuttaa esim useisiin uskontoihin (joiden nimissä tehdään paljon rikoksia), mutta silti ei kannata luovuttaa. Ainakin voi omilla asenteilla vaikuttaa, edes pienesti.
Kiusaaminen ja vähättely sitten taas ovat asioita, joihin voimme vaikuttaa suorasti. Eli emme osallistu sellaiseen.

Kuva sarjasta Anne with an e. "Minä en ole mikään lintu, eikä mikään verkko sido minua".
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Design-ihmiset.

K-H