Puhutaanko hetki ruoasta?

Tri Höyhen on innostunut VHH-ruokavaliosta. Siis ruokavaliosta, jossa vältellään mm sokeria, viljoja, perunaa, pastaa, eineksiä ja kevyttuotteita. Suositaan kananmunia, hyviä rasvoja (avokadot, pähkinät, oliiviöljy sekä voi), lihaa, kalaa, juustoja ja maan päällä kasvavia vihanneksia (kaali, kesäkurpitsa, yrtit jne). Hedelmiä vältellään, paitsi kotimaisia omenia. Ja tuskinpa ne maailmalta lennätetyt hedelmät myrkkyineen niin kovin terveellisiä ovatkaan. Hedelmissä myös paljon sokeria.

Syyskuun alussa aloitin, ja siinä alussa painokin putosi muutaman kilon. Mitä enemmän ylipainoa on, tai mitä huonommat ruokailutottumukset aiemmin on ollut, sitä nopeammin tietysti painokin putoaa. Eli minulla tietysti putosi vain vähän, koska merkittävää ylipainoa ei ollut.

VHH on siis ruokavalio ja elämäntapa, ei mikään ihmedieetti. Tavoitteena yleinen hyvinvointi ja mm sellainen ajattelun kirkastuminen, kun jätetään höttöhiilarit pois.

Koska Tri Höyhen on myös nautiskelija, niin lipsumisia on tietysti tapahtunut, mutta siitäkään ei kannata numeroa tehdä tai syyllistyä. Jos ihminen laittaa itselleen liian tiukat säännöt, oli asia mikä hyvänsä, niin yleensä into laantuu ja koko homma menee metsään.
Koska nyt on joulut juhlittu ja yhdestä pienestä ulkomaanmatkastakin selvitty kunnialla, niin paluu ruotuun tapahtui heti alkuviikosta. Ilokseni huomasin, että myös unenlaatu parani heti, kun palasin vähähiilariseen ruokavalioon.

Pimeys aiheuttaa ainakin Tri Höyhenelle alakuloa, ja eilen löysinkin listan ruoka-aineista, joilla voi lisätä hyvinvointia ja kohottaa mielialaa. Tässä tulee lista:
- Lohi ja mut rasvaiset kalat
- Vihreät lehtivihannekset (näissä folaattia, jonka puute aiheuttaa masennusta)
- Pähkinät
- Kefiiri
Listassa oli myös banaanit ja kokojyvävilja, mutta ne taas eivät kuulu VHH-ruokavalioon.

Tästä päästiinkin sitten aasinsillan kautta siihen, että olisikin hienoa, jos ihmiset ymmärtäisivät sen, miten ruokavaliolla voi auttaa itseään voimaan paremmin. Ettei otettaisi varmuuden vuoksi niitä pillereitä ja lisäravinteita purkista.

Tri Höyhenellekin koetettu välillä tyrkyttää näitä "terveydelle välttämättömiä" lisäravinteita. En nyt mainitse tuotteiden nimiä, mutta nitähän riittää. Jälleenmyyjät kuulemma hankkivat omien puheidensa mukaan erittäin hyvin ja ihan autoista ja matkoistakin on huhuttu. Kannattaa olla kriittinen.
 Eräskin puolituttu aloitti edustamaan erästä tuotemerkkiä kotikauppaidealla muutama vuosi sitten ja kuulemma poistui ylipaino ja ihokin nuoreni ainakin 10 vuotta. Aika ajoin näen tätä tuttavaa, ja mielestäni näyttää ihan samalta (tai siis muutaman vuoden vanheltuneelta tietysti nyt) kuin aloittaessaan tuotteen käytön ja markkinoinnin.
Miksi ihmisen pitäisi ottaa lisäravinteita, joiden alkuperä mysteeri, kun voisi hoitaa saman monipuolisella ruokavaliolla? Tai luontaislääkkeet, joita napsitaan varmuuden vuoksi ja montaa lajia samaan aikaan, ja pahimmassa tapauksessa aiheutetaan kehoon myrkytystila ja tuhotaan maksan ja munuaisten toiminta. Mutta bisnes on bisnestä, tässäkin. Mielikuvamarkkinoinnilla on suuri vaikutus ihmisen mieleen.

Tri Höyhen vastustaa ainakin omalta kohdaltaan myös energiapatukoita. Keinotekoisia, makeutettuja, tahmeita pötkylöitä muka ehtii ostaa "kiireen keskellä", mutta eikö muka ehdi syödä samassa ajassa sitä omenaa tai kourallista pähkinöitä??

Muutama vuosi sitten, kun televisiosta tuli solkenaan erilaisia fittnes-ohjelmia, niin esimerkin innoittamana rahkaa rahdattiin kilotolkulla kaupasta kotiin. Nyt sekin buumi on nähdäkseni tasoittunut.
Mutta: Tulkoon jokainen uskollaan tai uskomuksillaan autuaaksi. Kaikki on henkilökohtaista valintaa ja kannattaa kokeillakin eri asioita että löytää sen oman Graalin maljansa.

Lopuksi eräs resepti, jonka löysin eilen, kun odottelin tytärtä terveysasemalla. Taisi olla tämä ohje peräti ET-lehdestä:

AVOKADOTAHNA

2-3 kypsää avokadoa
1 limesitruuna
ripaus merisuolaa

Avokadot koverretaan kuorestaan leikkuulaudalle. Hakataan veitsellä karkeaksi mössöksi. Laitetaan kulhoon, johon puristetaan yhden limesitruunan mehu. Myllystä veivataan sopiva ripaus merisuolaa ja ripaus pippuriakin sopinee mukaan. Sekoitetaan ja laitetaan jääkaappiin. itse syön lisukkeena. Kuntosalia harrastava nuorempi teini laittaa paahtoleivän päälle, eli tahna toimii levitteenä.

Ja tästähän saa katkarapuja ja smetanaa lisäämällä myös kivan ja pirteän katkistahnan, jolla voi täyttää ne avokadon kuoret ja tarjoilla juhlavana alkupalana vaikka skumpan kanssa!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Design-ihmiset.

K-H