Lupa olla

 

(Kuvassa poptähti Madonna)

Törmäsin johonkin artikkeliin soveliaisuussäännöistä. Siis että saako tietyn ikäinen nainen vääntelehtiä seksikkäästi tiktokvideoissa, esiintymislavalla ja oikeastaan missään. Ja miksi jotkut tuntevat myötähäpeää, kun näkevän vaikkapa naisen 50 + esiintymässä vähissä vaatteissa.

Esimerkkinä käytettiin mm Madonnaa, joka musiikillisten ansioidensa lisäksi tullut tunnetuksi nuorista poikaystävistään ja ulkonäöstään, joka siis joidenkin mielestä on muuttunut tunnistamattomaksi  kauneustoimenpiteiden takia/ansiosta. Osa porukasta on sitä mieltä, että hän kuuluisi johonkin hoivakotiin sen sijaan, että hyppelehtii teinimäisesti julkisuudessa. Osa taas on ikuisia faneja.


Sitten otettiin esiin myös 51-vuotias Arja Martikainen Vantaalta, joka herättänyt mielipiteitä laidasta laidastaan. Hän on siis ladannut itsestään Tiktok-videoita jo pari vuotta. Olen itsekin usein törmännyt hänen esityksiinsä. Hän tanssii ja juttelee videoillaan, ja on aika herttaisen oloinen. 
Osaa kyllä tanssia mielestäni hyvin ja vartalo on kaunis. Silti monen on pakko ollut saada arvostella häntä melko rumastikin ja hänhän jossain vaiheessa laittoi asetukset niin, ettei videoita voinut kommentoida. Arvostelua saivat kasvot, hiustenpidennykset ja sitten se, että saako 51-v "mummo" ylipäänsä tanssia diskoissa ja klubeilla. Jotenkin aivan sairas ajatusmaailma tuokin, että tietyssä iässä pitäisi piiloutua johonkin nurkkaan häpeämään ikäänsä. Tämä Arjahan on aika napakasti vastannut arvostelijoille ja lisäksi hän tosiaan bilettää ihan selvinpäin ja tanssii vain tanssimisen ilosta.

Toki tällä Arjalla on ollut varmaan ihan kaupallisetkin intressit mielessä, kun alunperin alkoi näitä videoitaan tekemään ja ei siinä ole mitään väärää.

Tietyn iän ylittäminen ei ole ainoa asia, joka innostaa ihmisiä paheksumaan ja tuomitsemaan. Erika Vikmanhan saa koko ajan törkeää palautetta. Ulkonäköä ja laulutaitojakin arvostelevat kärkkäästi niin miehet kuin naisetkin. Toivottavasti Erikan mielenterveys kestää kaiken ryöpytyksen. Mielestäni hänen lauluäänessään ei ole mitään vikaa (ei varmaan ihan syyttä suotta ole tullut valituksi aikoinaan tangokuningattareksi) ja tämä provosoiva esiintyminen osa hänen julkisuusrooliaan, jonka takana sitten taas yksityishenkilö Erika, joka todennäköisesti paljon muutakin.

Jotenkin tuntuu hölmöltä, jos minkä tahansa ikäisen naisen pitäisi kysyä jokin lupa siihen, mitä saa tehdä ja mitä ei. Tai miltä saa näyttää. Ehkä ihmisten pitäisi matkustella vähän enemmän maailmalla, niin silmä tottuisi siihen, että kaikki eivät ole samasta muotista.

Toki sitä itsekin tulee sorruttua tietyssä mielentilassa ajattelemaan ikäviä joistain henkilöistä. Toisaalta pitää ymmärtää, että maailma muuttuu. Omasta mielestä on outoa, että jonkun elämäntehtävä tosiaan on se, että muokkaa jo ennestään kaunista ulkonäköä jatkuvilla leikkauksilla ja pistoksilla, ja että tämä kaikki tähtää usein varakkaan elättäjän löytämiseen. Mutta se ei ole varmaan minulta mitenkään pois.

Naisiinhan on aina käytetty valtaa juuri siten, että on määritelty tarkat rajat, että millainen saa tai ei saa olla. Ikävää on sekin, että tuomareina ja tuomitsijoina toimineet useimmiten myös ns kanssasisaret.

Olisi varmaan meistä jokaisen ihan viisasta keskittyä siihen omaan elämään ja jättää vähemmälle puuttuminen muiden olemiseen, elämiseen ja habitukseen. Niin kivaa kuin se kritisointi ja palautteen antaminen välillä onkin.

Tänään on muuten upea ja aurinkoinen kevättalvinen päivä. Valo kyllä lisää iloa ja tuo onnellisempaa oloa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seksi(ttömyys)

Viimeinen kesä

Terve mieli