Hiihtoloma

 

Hiihtolomia vietetään Suomessa viikoilla 8, 9 ja 10. Hassua, että sana "hiihtoloma" on vielä voimissaan, koska hiihtelijöitä taitaa olla vuosi vuodelta vähemmän. Perunannostoloma-sanasta (ennenmuinoin syksyllä) onkin jo luovuttu vuosikymmeniä sitten. Ja toki tuon harrastuksen ylläpito riippuu paljolti siitäkin, missäpäin maata asuu. Etelässä hiihtelymahdollisuuksia usein vähemmän, koska lunta eli hiihtosäitä vähemmän.

Joillakin on sitten mahdollisuus matkustaa laskettelukeskuksiin talviurheilulajeja harrastaakseen. Mikäs sen hauskempaa, kun lähteä hyvällä porukalla jonnekin lomalle. Voi hiihdelllä ja lasketella ja viihtyä myös mukavissa After Ski- tunnelmissa.

Itse en ole hiihtänyt vuosiin. Asuinpaikkakunnallani talvi ei yleensä ole kovin luminen. Toki välillä saadaan valaistut hiihtoladut kuntoon. En kuitenkaan käy niissä, koska en tykkää siitä ajatuksesta, että en saa mennä omaan tahtiini, vaan joku laturaivoilija tai huippu-urheilijaksi itsensä aika ajoin tunteva puuskuttaa niskaan. Silloin, kun asuin vielä Salpausselän runsaslumisemmassa vaikutuspiirissä, tykkäsin kyllä hiihtää murtsikkaa. On oikeasti kivaa hiihtää vaikkapa jäällä, kun aurinko paistaa ja kaakaotermari kulkee mukana repussa. Voisin myös kuvitella lähteväni joskus hyvässä seurassa vaikkapa Lappiin ja vuokramökille, ja hiihdellä siellä joitain tasaisia latuja.

Minulla tulee aina erilaisista hiihto-, joulu- ja kesälomista mieleen se ajatus, että Suomessa yhä jotenkin kuvitellaan, että kaikki tekevät siistiä sisätyötä jossain virastossa tms ja että on ihan luonnollista olla lomalla samaan aikaan kuin koulut kiinni ja että heinäkuu on se virallinen lomakuu. Suuri osa ihmisistä kuitenkin työskentelee paikoissa, joista ei voi jäädä lomalle mielen mukaan. Sairaaloita, kauppoja , palolaitoksia ja montaa muutakaan paikkaa ei voi sulkea loma-ajoiksi, vaan pyörät pitää pitää pyörimässä. Ja näissä paikoissa ne lomat usein kiertävät, eli se loma voi olla välillä toukokuu-elokuu.

 Mielestäni on ihan oikein, että nykyään virastoidenkin asiointiaikoja muutettu. Säännöllistä päivätyötäkään tekevä ei välttämättä pysty hoitamaan asioitaan ns virka-aikana, jos virasto sulkeutuu vaikkapa klo 15.00. Tosin suurin osa asioista hoidetaan nykyään sähköisesti tai puhelimitse, mutta monikaan ei voi  eikä luonnollisesti ehdikään työaikana hoidella omia, henkilökohtaisia asioitaan.

Mukavaa hiihtistä nyt kaikille, joilla sellainen on! 😀

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikäkriiseilyä

Miksi lyödä päätä samaan seinään toistuvasti?

Pöydän putsausta