Some deep story

 

Kuva Areenassa esitettävästä sarjasta Some deep story kausi 6. Miesten ulkonäköpaineet.

 Sarja on  dokumenttiohjaaja Sami Kieksin käsialaa. Hän on aiemmilla kausilla käsitellyt mm. köyhyyttä, velkaantumista ja yksinäisyyttä. Ja kiusaamista, joka tuntuu tavalla tai toisella kummittelevan useimpien tarinoiden takana ja johtaa moniin epätoivoisiinkin tekoihin.

Katsoin eilen nuo kaikki jaksot kaudelta 6. Yleensä luullaan, että ulkonäköpaineet vain jokin naisten ongelma, mutta kyllä niitä paineita on miehilläkin. On epävarmuutta omasta koosta, eli oletko liian laiha vai liian  lihava. Oletko tarpeeksi miehekäs vai oletko naismainen. Oletko homo, hetero, bi vai jotain muuta.

Kaikki tuon sarjan miehet olivat hyvin rohkeita ja avoimia, kun kertoivat tarinaansa. He olivat selvästi pohtineet syvästi elämäänsä ja menneisyyttäänkin, ja jotenkin näin katsojana tuli se fiilis, että he olivat kaikki jotenkin nousseet vaikeuksien kautta voittoon. Jotenkin myös tuli mieleen, että jos heihin törmäisi vaikka kadulla, ei juurikaan tulisi edes mieleen, että heillä olisi jotain ongelmia kehonkuvansa kanssa. Osa miehistä oli jopa huomiotaherättävän hyvännäköisiä. Ja mielestäni se ensihoitajamies, joka omasta mielestään hintelä, niin oli kyllä mielestäni ihan tavallinen, kivannäköinen ja sopusuhtainen nuori mies.

Kun itsetunto on tavalla tai toisella nujerrettu, on todella vaikea uskoa, että itsessä olisi jotain rakastamisen arvoista. Yllättävän moni ajattelee näin, ja sitten joko ajautuvat suhteisiin, joissa tulevat huonosti kohdelluiksi tai sitten eivät uskalla edes ottaa mahdollista rakkautta vastaan. Edelleen ne kouluaikoina kuullut ajattelemattomat sanat ja kiusaaminen ovat asioita, jotka eivät unohdu. Aikuisena loukkaukset pystyy edes jotenkin ohittamaan, mutta nuori ja kehittyvä ihminen, joka tietysti usein myös epävarma, niin painaa kyllä syvälle sydämeen ne sanat, jotka satuttivat. Vaikka ne olisivat puoliksi vitsinä lausuttuja.

Kiusaamisessa varmaan pitkälti kyse suvaitsevaisuuden puutteesta. Ei siedetä sitä, että joku ei sovi muottiin. On todella surullista, että lapsesta saakka ollaan opittu arvostelemaan, tuomitsemaan ja ilkkumaan toisten ulkonäköä, vaatetusta, yhteiskunnallista asemaa tai muuta sellaista, johon on hyvin vaikea lapsen tai nuoren itse vaikuttaa. Ja kyllähän jokaisen pitäisi saada olla sellainen  kuin on. Me emme itse saa valita, millaisina synnymme ja mihin ympäristöön. Toivon hartaasti, että syntyisi ja kehittyisi se humaani uusi polvi, joka kannattelee lähimmäistä eikä mitätöi. Ihmeitä odotellessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seksi(ttömyys)

Keskaria näyttelevä psykologi ja muita tositarinoita elävästä elämästä

Terve mieli