Radio

 

Olen ottanut tavaksi avata aamuisin aina radion, kun luen lehteä, meikkaan tai juon kahvia. Kuuntelin ennen Radio Novaa ja autossa kuuntelen mitä milloinkin, mutta nyt olen löytänyt Radio Suomen. On kiva kuunnella mukavaa jutustelua ja monipuolista musiikkia, ei pelkkiä soittolistoja siis. Lisäksi se Radio Suomi tuntuu olevan ainoa kanava, joka meidän keittiön radiossa pysyy paikoillaan. Kaikki muut kanavat reagoivat liikkeeseen ja välillä muuten vain häipyvät.

Olen niin vanhanaikainen, että en halua esimerkiksi lukea aamun lehteä tabletilta. Haluan sen paperisen lehden, jonka päällä voi puoliksi maata ja ryystää samalla kahvia. Siksi tämä radionkuuntelukin sopii minulle. Kuvan radio on vain somisteena, itsellä on vähän modernimpi radio. Putkiradiota voi kuulemma käyttää myös vahvistimena.

Äkkiä muistui mieleen, että aikoinaan tuli radiosta stereotesti. Sillä pystyi havaitsemaan, että kuunteleeko stereo- vai monolähetystä ja onko vastaanotin kytketty oikein. "Kuulette metronomin tikitystä nyt vasemmanpuoleisesta kaiuttimesta" jne. Stereotesti lähetettiin Yleltä vuosina 1972-1990 ja sen luki Pentti Fagerholm, joka muuten on Michael Monroen isä. Pentti Fagerholm menehtyi vuonna 2015.

Ai niin, pitääkin vielä jatkaa: lapsuudenkodissani oli aina radio auki. Sunnuntai-aamuisin vanhemmillani oli matkaradio auki sängyssä, ja he kuuntelivat "Maamiehen tietolaari"- nimistä ohjelmaa. Sinne lähetettiin visaisia kysymyksiä, joihin joku asiantuntija vastasi. Jotenkin muistan, että ohuen seinän läpi kuulin, miten vanhempani aina kommentoivat ohjelmaan lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Jotenkin itsellä oli jostain syystä aina kotoisa olo tuolloin. Myös todella hyviä kuunnelmia tuli radiosta. Niin ja jouluisin tietty Noita Nokinenä, ihana Marja Korhonen pääroolissa. Kyllä radio aina puhelimen tuijottelun voittaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miki Liukkonen 1989-2023

Kuolleet lehdet

K-H