Forever yours

 

Luin Tuomas Nyholmin kirjoittaman kirjan Samu Haberista. Loistavasti kirjoitettu yli 500- sivuinen teos. Suosittelen. Uskon että Nyholm oli saanut tuotua parhaalla mahdollisella tavalla esille Samun äänen ja kädenjäljen. 

Sunrise Avenue on aina kuulunut suosikkibändeihini. Samu Haber on sen keulahahmo. Sunrise Avenue perustettiin 2002 ja 2019 se ilmoitti lähtevänsä jäähyväiskiertueelle, joka tosin siirtyi koronaepidemian vuoksi.

Oli mielenkiintoista lukea tarinaa. Pidin siitä, ettei kirja ollut täynnä rokkikukkoilua ja örvellystä, vaikka toki sitäkin oli. Oli myös todellista luxusta, jolloin lenneltiin yksityiskoneella ympäri maailmaa ja juhlia ja kohtaamisia riitti. Tapahtumia kerrottiin loogisessa järjestyksessä. Välillä oli haastateltu myös muista henkilöitä, jotka sidoksissa yhtyeeseen eri tavoin,

Avoimesti Haber kertoi myös nuoruuden lomaosakemyyntitouhuista ja niihin liittyvistä sotkuista, joista sai lopulta vankeustuomionkin (ehdollisen).

Oli myöskin mielenkiintoista lukea, miten mahdotonta oli uraa luoda Suomessa, kun oman maan tuottajat vain virnuilivat ja kyykyttivät. Samu ei kirjassa kauheasti armoa antanut suomiessaan mm Pekka Ruuskaa ja Asko Kallosta. Joka onkin ihan oikein. Jos törmää pässeihin, niin kai siitä saa mainita ihan nimelläkin. Tietty toinen vaihtoehto on se kuuluisa positiivinen lässytys "oli kasvattava kokemus ja kasvatti myös sisua". Höpö höpö. Elämässä on paljon kokemuksia, jotka joskus kasvattavat, mutta paljon myös kokemuksia, jotka vain vituttavat ja joista ei ole mitään hyötyä. Koska Samu oli lahjakas musiikintekijä jo tuolloin, kun häneen Suomessa suhtauduttiin setämiestyylisesti eli ylimielisesti ja väheksyen. No, menestys löytyi sitten maailmalta. Hyvä niin.

Samu oli aika armoton itselleen ja vaativa myös bändin muiden jäsenten suhteen. Oli pitkäpinnainen, mutta uskalsi tehdä rohkeita ratkaisuja silloin, kun siltä tuntui. Aika analyyttinenkin ja tavallaan sulkeutunutkin, vaikka olikin se showmies.tyyli. Tuntui käyneen välillä aika syvissäkin vesissä. Kuten herkät ihmiset usein käyvät.

Oli mukana onnettomasta saksankielentaidostaan huolimatta mm Saksan Voicessa. Jonka senkin käänsi lopulta voitokseen. Täytyykin tästä aasinsiltana kommentoida Suomenkin Voice of Finlandia. Jotenkin ohjelma tuntuu olevan lähinnä tuomarien oma show. En muista, onko kukaan minkään kauden ehdokkaista oikeasta saanut uraansa nousukiitoon tämän ohjelman avulla.

Haber puhui tosi lämpimästi myös Vain elämää- formaatista. Itse olen joskus sanonut, että meillä jokaisella taviksellakin pitäisi olla oma Vain elämää- viikko, jossa saisi itkeä ja nauraa ja muistella menneitä hyvässä seurassa. Se olisi vähän kuin muistotilaisuus, jossa on itse livenä paikalla.

Mutta: lukekaa tuo kirja. Sunrise Avenue oli yksi maailmalla menestyneimmistä bändeistä (myynyt lähes 3 miljoonaa albumia) ja Samu sen perustaja, solisti, biisintekijä ja johtohahmo. Sympaattisen oloinen hemmo.


Kommentit

 1. Puolustan vähän setätuottajia - SA operoi poprockin alueella ja jo Suomesta yksin löytyy satakunta tuollaista orkesteria jotka eivät breikkaa. Totta toisaalta että kun uskoo juttunsa ja puskee niin saattaa päästä mutta silti se on lottovoitto. Ei ole edelleenkään (pois lukien heavy metal -osasto) joille on hyötyä siitä etä tulevat Suomesta. Rasmuksen lisäksi vai SA on noussut näistä poprokkareista pinnalle muualla kuin suomessa. Sitä paitsi mainitsemasi(Samun mainitsemat) tuottajat ovat enempi suuntautuneet tuottamaan suomenkielistä musaa Suomen markkinoille.
  Mutta sait ylipuhuttua, haen tänään divarista, on ollut ikkunassa pai kuukautta, olen odottanut ostosykäystä vaikka en orkesteria juuri kuuntelekaan (Hollywood Hills toimii kyllä), tykkään vaan lukea muusikkotarinoita kun olen itsekin ollut "alalla" hetken aikaa ja maakunnallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kannatti mainostaa kirjaa 🙂. Hollywood Hills toimii mullakin.

   Poista
 2. Hankittu, 15,- divarista. ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuolleet lehdet

R.I.P Aira Samulin 1927-2023

Matalia maaliskuun energiatasoja